מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=3454
הבית לא מסודר, לא מרוצה מעצמי, סידור הבית, חוסר סיפוק בחיים, הצבת מטרות, עמידה ביעדים, להיות מרוצה מעצמך, לא עומד במטרות, לבצע משימות, קונפליקט, חוסר סיפוק רגשי, מטרות ויעדים
למה אני לא מצליח לבצע את המשימות שאני מציב לעצמי?

אליעד מסביר את הקונפליקט הפנימי שאנשים חווים כאשר הם רוצים לבצע משימות מסוימות, אבל מרגישים שהם לא מצליחים לעמוד בהן. הוא מתאר תהליך נפוץ שבו אדם מציב לעצמו מטרות שונות, למשל "לסדר את הבית", אך מגלה שהבית נשאר לא מסודר. האדם חש תסכול, אי - סיפוק ואף הלקאה עצמית בשל חוסר העמידה במטרות שלו.

מה באמת גורם לתחושת חוסר הסיפוק בחיים?

לפי אליעד, הקונפליקט שאדם חווה נובע מכך שיש בו זמנית שתי מחשבות מנוגדות בתודעתו. מצד אחד, האדם חושב ומאמין שעדיף שהבית יהיה מסודר. הוא חווה בראשו את המציאות הרצויה של "הבית המסודר", הוא מדמיין אותה, ומאמין שהיא טובה יותר מ"הבית הלא מסודר". מצד שני, הוא חווה במציאות הנוכחית את הבית כשהוא לא מסודר. התנגשות בין שתי חוויות אלה מייצרת בתוכו סבל וקונפליקט פנימי.

אליעד מדגים את הרעיון באמצעות משפטים פשוטים:
  • "אני רוצה שהבית יהיה מסודר".
  • "הבית אינו מסודר".
הבעיה נוצרת מכך שהאדם מחזיק בשתי אינפורמציות סותרות אלה. הוא מאמין בעדיפות המציאות שבה הבית מסודר, ומצד שני הוא חווה כל הזמן את הבית הלא מסודר במציאות, דבר שגורם לו לתחושת אי - נוחות רגשית.

איך לפתור את הקונפליקט הפנימי ולצאת מתחושת התסכול?

אליעד טוען שכדי לפתור את הבעיה, האדם חייב להגיע להבנה ברורה ומדויקת של הקונפליקט. עליו להבין שמקור הסבל הוא לא בכך שהבית אינו מסודר, אלא בכך שהוא מחזיק בשתי מחשבות סותרות בו זמנית: "אני רוצה שהבית יהיה מסודר" ו"הבית לא מסודר". הקושי הוא לא רק בכך שיש מציאות לא מסודרת, אלא בעיקר בקונפליקט המחשבתי בין הרצוי למצוי.

הוא מסביר בצורה מפורטת, שאילו האדם היה באמת ובתמים רוצה אך ורק שהבית יהיה מסודר - כל כולו, בלי שום ספקות - אזי הוא לא היה מסוגל אפילו להחזיק בתודעתו את האפשרות שהבית אינו מסודר. במילים אחרות, אם הרצון שלו היה מוחלט ושלם, הוא לא היה מסוגל לחיות בשלום עם מחשבת ה"בית הלא מסודר". עצם העובדה שהוא מסוגל להכיל בתוכו את שתי האפשרויות (גם "מסודר" וגם "לא מסודר") מוכיחה שהרצון שלו אינו מוחלט.

מדוע המחשבה "אני לא עושה מספיק" חוזרת על עצמה?

אליעד מתאר גם את הנטייה האנושית להלקאה עצמית, למשל באמצעות המחשבה "אני לא עושה מספיק". המחשבה הזו, לטענתו, אינה נובעת בהכרח מכך שאדם באמת לא עושה מספיק, אלא מכך שיש בו צד שלא מרוצה ממה שהוא עושה. הצד הזה יוצר אשליה כאילו הבעיה נמצאת במציאות החיצונית ("אני באמת לא עומד במטרות"), בעוד שהבעיה האמיתית היא פנימית: האדם לא מסוגל להגיע להחלטה חד - משמעית וברורה לגבי מה הוא באמת רוצה.

אליעד ממחיש זאת בעזרת דוגמה פשוטה: אם אדם מגיע למסקנה פנימית חד - משמעית שהבית חייב להיות מסודר, הוא פשוט יסדר אותו ללא שום מחשבה נוספת או תסכול. אם הוא מסוגל להמשיך לחיות בבית לא מסודר, סימן שהוא עדיין לא החליט באופן סופי וחד - משמעי שזו אכן בעיה.

איך נכון לשאול את עצמי שאלות כדי לפתור בעיות בחיים?

אליעד מדגיש שחשוב מאוד לדעת כיצד לשאול שאלות בצורה נכונה וברורה. הוא מתאר סיטואציה שבה אדם מגיע שוב ושוב עם אותן שאלות, ומבקש "דגים" (פתרונות מוכנים), במקום ללמוד בעצמו כיצד "לדוג" - כלומר, כיצד לבדוק בעצמו את האמת והמשמעות של השאלות שהוא שואל. אליעד ממליץ לכל אחד ללמוד איך לפרק שאלות לקונפליקטים בסיסיים ופשוטים...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן