מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=3253
חרדה חברתית קשה, טיפול בחרדה חברתית קיצונית, פחד חברתי, פוביה חברתית, פרנויה חברתית, טיפול בחרדות ופחדים, טיפול בחרדות קשות, טיפול בחרדה ללא תרופות, דימוי עצמי, חלק 2
למה חרדה חברתית היא חלק בלתי נפרד מתפיסת המציאות שלנו?

החרדה החברתית מוסברת על ידי אליעד כהן כבעיה הנובעת ממספר מחשבות שמשתלבות ויוצרות פחד חברתי. כל עוד קיימות המחשבות האלו, החרדה החברתית תימשך. אליעד מסביר שחרדה חברתית היא לא תופעה שיכולה להיעלם באופן מוחלט מעצם העובדה שהמציאות שלנו נתפסת באופן חברתי. הוא נותן דוגמה לכך שאם אתה רואה קיר באמצעות חוש הראייה, אינך יכול לא לראות אותו אלא אם ינטרלו לך את החוש. באותו אופן, התפיסה החברתית היא חלק מובנה במציאות שלך, ולכן כל עוד אתה חי בחברה, קיים בך פחד כלשהו לגבי התגובות של הסביבה.

מהן שלוש המחשבות שמייצרות את החרדה החברתית?

אליעד מפרק את החרדה החברתית לשלוש מחשבות מרכזיות:
  1. אני רוצה לעמוד בסטנדרט חברתי מסוים.
  2. הסטנדרט החברתי אומר שאסור או לא רצוי לעשות פעולה מסוימת.
  3. יש סיכוי גבוה שלא אצליח לעמוד בסטנדרט הזה.
לדבריו, שלוש המחשבות הללו חייבות להתקיים בו זמנית כדי ליצור חרדה חברתית. ברגע שאחת מהן נחלשת או נעלמת לגמרי, החרדה פוחתת משמעותית או מתבטלת לחלוטין.

איך ניתן להפחית את החרדה החברתית לפי אליעד?

הדרך לטפל בחרדה חברתית היא באמצעות הטלת ספק בכל אחת משלוש המחשבות:
  • להטיל ספק במידת הרצון שלך לעמוד בסטנדרט החברתי - לשאול את עצמך: "האם באמת חשוב לי לעמוד בסטנדרט הזה?".
  • להטיל ספק בסטנדרט החברתי עצמו - "האם הסטנדרט החברתי הוא מוחלט? אולי הוא לא חמור כפי שאני חושב?".
  • להטיל ספק בהסתברות הכישלון - "האם באמת סביר שאכשל? אולי ההסתברות לכישלון נמוכה בהרבה ממה שאני מדמיין?".
לדוגמה, אליעד מתייחס למקרה שבו אדם חושב שברמה החברתית אסור לו לעשות פעולה מסוימת ב - 100%. אך כשבודקים לעומק, מגלים שהפעולה אולי אינה מקובלת ב - 100% אלא פחות מכך. למשל, אם יש פעולה שנחשבת גרועה מאוד, תמיד אפשר למצוא פעולות חמורות יותר. מכאן נובע שהסטנדרט איננו מוחלט כמו שנראה במחשבה הראשונה.

מדוע אדם חווה חרדה חברתית ברמה גבוהה במיוחד?

אליעד מסביר שהחרדה יכולה להיות חמורה במיוחד אם האדם תופס את הפעולה שהוא חושש ממנה כ"גרועה ב - 100%". הוא מביא דוגמה שאדם עלול לפחד לבצע פעולה מסוימת, מפני שבתת - המודע שלו הוא מקשר פעולה זו לאירוע טראומטי או משפיל במיוחד שחווה או ראה בילדותו. כך, באופן אסוציאטיבי, האדם מרגיש שהפעולה הזו שקולה ל"סבל נצחי" או לאסון מוחלט, ולכן החרדה היא קיצונית במיוחד.

איך לגלות את שורש החרדה החברתית?

אליעד מדגיש שעליך לחקור את האמונה הבסיסית שגורמת לך להאמין שהפעולה שאתה חושש ממנה היא גרועה כל כך. הוא ממליץ להתבונן לעומק בזיכרונות העבר ולנסות לזהות מדוע התגבשה אצלך תפיסה כה קיצונית לגבי פעולה זו. למשל, יתכן שבתור ילד ראית מישהו מושפל חברתית, או שספגת בעצמך תגובה חברתית קשה, והזיכרון הזה התקבע בתודעתך כמשהו קטסטרופלי.

הוא מדגיש שתהליך החקירה הזה הכרחי כדי לשנות את החיבור...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן