מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=2258
גוף ונפש, בריאות הגוף, נפש בריאה בגוף בריא, תזונה בריאה, הזדהות רגשית, יחסי גוף נפש, הזדהות עם הגוף, איזון גוף נפש
האם תזונה בריאה באמת משפיעה על האושר הנפשי?

השאלה המרכזית שאליעד דן בה היא האם תזונה בריאה משפיעה על המצב הנפשי ועל רמת האושר. נקודת המוצא של הדיון היא הטענה הפשוטה: אם הגוף בריא יותר, האדם ירגיש טוב יותר ויהיה מאושר יותר. אליעד מנתח את הטענה הזאת לעומק, ובודק האם באמת יש קשר מחייב בין בריאות פיזית לאושר נפשי.

הטיעון הראשוני הוא פשוט מאוד - ברור לכולם שאם אדם חולה וסובל, אז הוא פחות מאושר. לדוגמה, אם שמים לאדם את היד על האש, הוא מיד חש כאב וסבל, וכשמוציאים את היד מהאש הוא חש הקלה ואושר. לפי הדוגמה הזאת, אפשר לומר לכאורה שכאשר הגוף נמצא במצב פיזי טוב, האדם אמור להיות מאושר יותר, וכשהגוף חולה, האדם מאושר פחות.

אך אליעד טוען שהנושא מורכב יותר מכפי שהוא נראה. הוא מדגיש שאושר לא נובע רק ממצבו הפיזי של האדם. לדוגמה, אדם יכול להיות בריא לחלוטין אך עדיין להיות מדוכא, או לחלופין, הוא יכול להיות חולה מאוד ובכל זאת לחוש תחושות של שמחה ואושר עמוק. הסיבה לכך נעוצה בהזדהות האדם עם הגוף שלו ועם הנפש שלו.

מה המשמעות של הזדהות עם הגוף או עם הנפש?

אליעד מסביר שהשאלה המהותית היא במה האדם מזדהה. ככל שאדם מזדהה יותר עם הגוף שלו, כך המצב הגופני משפיע יותר על האושר שלו. לדוגמה, אם האדם מרגיש כאב בגופו והוא מזדהה עם הכאב הזה, הוא יחווה סבל. לעומת זאת, אם האדם פחות מזדהה עם הגוף, הוא יסבול פחות מהכאב הפיזי.

ההזדהות יכולה להיות בכמה רמות שונות, אותן אליעד מונה לפי היררכיה של מחויבות ואפשרות:
  • הזדהות עם הרכוש - האדם חושב שהרכוש שלו זה הוא עצמו. לדוגמה, אם נשרף לו העסק, הוא חש כאילו הוא עצמו נשרף.
  • הזדהות עם הגוף - האדם מרגיש שכל כאב גופני הוא כאב אישי שלו.
  • הזדהות עם התודעה (הנפש) - האדם אינו מזדהה עם הגוף או עם הרכוש, אלא עם התודעה שלו, כלומר, הוא מושפע מדברים שמפריעים לנפש שלו ולאו דווקא לגוף.
  • חוסר הזדהות מוחלט - אדם שמזדהה רק עם המהות האחדותית של המציאות, ואז לא משנה לו כלום ברמת הגוף או הנפש. הוא נמצא מעבר לסבל ולאושר רגילים.
האם הזדהות משפיעה על מידת הסבל שאדם חווה?

אליעד מציג את הרעיון שככל שאדם מזדהה יותר עם משהו מסוים, כך הוא יסבול יותר כאשר אותו דבר ייפגע. לדוגמה, אם יש לאדם חתול שהוא מאוד קשור אליו, אז פגיעה בחתול תגרום לו סבל גדול. אך אם מדובר בחתול זר, האדם לא ירגיש דבר. באותו אופן, אם האדם מזדהה עמוקות עם גופו, כל בעיה פיזית קטנה תגרום לו מצוקה גדולה.

הוא נותן דוגמה נוספת של אדם המזדהה יותר עם ילדיו מאשר עם עצמו, ולכן הוא יסבול הרבה יותר אם ילדיו יפגעו מאשר אם הוא עצמו ייפגע. מכאן נובע שכמות הסבל או האושר שאדם חש תלויה בעומק ההזדהות שלו עם הדבר שנפגע.

איך ניתן להפחית את מידת ההזדהות?

כדי להשתחרר מהסבל, אליעד ממליץ לבצע תרגול יומיומי פשוט, של שאלת השאלה: "האם הדבר הזה הוא מחויב או אפשרי?". כלומר, האדם צריך לבדוק לגבי כל דבר שמטריד אותו, האם הדבר חייב להיות כך או שמדובר באפשרות בלבד. ככל שהאדם יבין יותר שדברים אינם מחויבים אלא אפשריים, כך הוא יפחית את רמת ההזדהות איתם, ובהתאם לכך יסבול פחות מהם.

לדוגמה, כאשר מישהו נפגע מדבר שנאמר עליו, עליו לשאול את עצמו: "האם הפרשנות הזאת היא מחויבת או אפשרית?". ככל...
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן