מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=10891
ראיון עבודה, ראיונות, איך לראיין עובדים? איך להתראיין לעבודה? איך להצליח בראיון? טיפים לראיון עבודה, שיטות לראיון עבודה, שאלות בראיון עבודה, תשובות בראיון עבודה, לשאול שאלה לא ברורה, לשאול בראיון עבודה, לענות בראיון עבודה
איך לבדוק אם עובד הוא חכם או טיפש בראיון עבודה?

אחת הדרכים החשובות לדעת האם האדם שמתראיין לעבודה הוא חכם או טיפש, האם הוא יהיה עובד טוב או גרוע, היא לשאול אותו שאלה בצורה לא ברורה בכוונה. כלומר, אם יש משהו ספציפי שהמראיין רוצה לבדוק בידע או ביכולות של העובד, עליו לשאול את השאלה באופן מעורפל כך שניתן יהיה להבין אותה בכמה דרכים שונות.

לדוגמה, נניח שאתה רוצה לדעת האם המרואיין יודע איך להחליף מנוע ברכב. במקום לשאול אותו "איך מחליפים מנוע ברכב?" בצורה ברורה, תשאל אותו משהו מעורפל כמו "מה אתה עושה כשצריך לסדר בעיה שקשורה למנוע?". השאלה הזו בכוונה מנוסחת בצורה כללית ולא מדויקת, ויש לה מספר פירושים אפשריים.

הסיבה שכדאי לעשות זאת, היא כי התגובה של המרואיין מלמדת הרבה על הגישה שלו לעבודה, ועל סגנון החשיבה שלו. אדם שנשאל שאלה לא ברורה יכול להגיב בשתי צורות מרכזיות:
  • אפשרות ראשונה היא שהמרואיין ינסה מיד לתת תשובה, אפילו אם לא הבין לעומק את השאלה. כלומר, הוא לא שאל ולא בדק למה בדיוק התכוונת, אלא מיהר לענות. מצב כזה הוא בעייתי מאוד. אדם שפועל כך הוא כנראה לא מספיק חכם, כי הוא לא טורח לוודא שהבין לפני שהוא מתחיל לפעול. זה סימן לכך שגם בעבודה האמיתית הוא כנראה יעשה את אותו דבר. כאשר תיתן לו משימה לא ברורה, הוא פשוט יתחיל לבצע אותה בצורה לא נכונה, והתוצאה תהיה בהתאם. עובד מסוג כזה הוא עובד גרוע, כי הוא פועל באופן אוטומטי וטכני, בלי להבין את מהות ההוראות שניתנו לו.
  • מצב נוסף הוא שהמרואיין אמנם נותן תשובה, והתשובה נכונה למרות שהוא לא הבין את השאלה שלך עד הסוף. במקרה כזה, חשוב שתבדוק למה הוא הצליח לענות נכון. יש שתי אפשרויות מרכזיות: או שהוא חכם בצורה יוצאת דופן, ולכן הוא הבין מה התכוונת לשאול אפילו שלא שאלת ברור, או שבמקרה התשובה שלו יצאה נכונה מתוך מזל. כדי להבין אם מדובר בגאונות או סתם במזל, עליך לשאול אותו שוב את אותה שאלה בדרכים שונות, או שאלות דומות, ולראות אם הוא באמת מבין את המשמעות העמוקה של מה ששאלת.
  • המצב האידיאלי הוא שהמרואיין, לפני שהוא עונה, קודם כל מוודא שהוא הבין נכון. הוא לא ממהר לענות, אלא שואל שאלות כמו "למה התכוונת? התכוונת לזה או לזה?" אדם כזה הוא בעל חשיבה ביקורתית, אדם חכם ושקול, שדואג תמיד להבין בדיוק מה מבקשים ממנו לפני שהוא פועל. עובד כזה הוא האידיאלי, מכיוון שהוא תמיד יוודא שהוא הבין נכון, והוא גם ישקיע מחשבה נוספת כדי להבין את רוח הדברים, את מהות התפקיד ואת המטרה הרחבה יותר של מה שמבקשים ממנו לעשות.
למה המעסיק צריך לשאול שאלות לא ברורות בכוונה בראיון עבודה?

הסיבה המרכזית ששווה לשאול שאלות מעורפלות בכוונה, היא כדי לראות כיצד המרואיין יגיב במצבים דומים בעבודה. במהלך העבודה האמיתית, העובד לא תמיד יקבל הוראות ברורות. לפעמים הוא יקבל משימות שהן מעורפלות או שאפשר לפרש אותן בכמה צורות. לכן, חשוב לבדוק מראש כיצד הוא יגיב במצבים אלו.

אם הוא אדם שלא שואל ולא מברר, אלא פשוט רץ לבצע את המשימה בלי לחשוב, הוא עלול לבצע טעויות חמורות בהמשך. לעומת זאת, עובד שכן שואל ומברר מה בדיוק התכוונו, הוא עובד שיפעל נכון גם כאשר יקבל הנחיות לא לגמרי ברורות.

כיצד מרואיין צריך להגיב כאשר שואלים אותו שאלה לא ברורה?

כאשר המרואיין נשאל שאלה לא ברורה בראיון עבודה, חשוב מאוד שיתעקש להבין את השאלה לעומק. עליו לשאול שאלות הבהרה כגון: "האם התכוונת לאפשרות א' או אפשרות ב'?". חשוב שהמרואיין לא ינסה מיד לתת תשובה מתוך לחץ או מתוך רצון להרשים, אלא יברר קודם כל למה המראיין התכוון.

מרואיין שנלחץ ועונה מהר מדי בלי להבין את השאלה מסתכן בכך שהתשובה שלו תהיה שגויה, ולכן הוא יפסיד את ההזדמנות להוכיח שהוא מועמד טוב לעבודה. כמו כן, חשוב לשאול שאלות הבהרה בצורה נכונה, כדי לא להיראות חסר ביטחון או טיפש. על כך אפשר לקרוא מידע נוסף באתר על "איך לשאול שאלות הבהרה בצורה חכמה".

מה המשמעות אם המראיין בעצמו לא מצליח לנסח את השאלה?

לפעמים השאלה הלא ברורה לא נובעת ממבחן מתוחכם אלא פשוט מכך שהמראיין בעצמו לא יודע לנסח היטב את השאלה שלו. מצב כזה צריך להדליק נורה אדומה אצל המרואיין, שכן הוא עלול לעבוד תחת מנהל שלא יודע להגדיר משימות בצורה ברורה, מה שיוביל לטעויות ולקשיים במהלך העבודה עצמה.

במקרה כזה, מומלץ למרואיין לברר למה בדיוק התכוון המראיין, אך גם לשקול אם כדאי לו בכלל לעבוד אצל אדם כזה, שייתכן ויתקשה לנהל אותו בעתיד. אדם שלא יודע להסביר את עצמו טוב עלול ליצור סביבת עבודה מבולבלת ובעייתית.
רעיונות עבודה - איך לזהות עובד חכם?

שלום חברים, הפעם נדבר על נושא של רעיונות עבודה. בין אם אתם מראיינים עובד ובין אם אתם עובדים שמתראיינים - יש משהו חשוב שכדאי שתשימו אליו לב.

היום אני רוצה לשתף אתכם בטריק מעניין - איך ניתן לזהות האם האדם שעומד מולכם בריאיון הוא חכם או לא, האם הוא הולך להיות עובד טוב או עובד בעייתי.

שאלת מבחן לא ברורה

אחת הדרכים לבדוק זאת היא לשאול את המרואיין שאלה בצורה לא ברורה. לדוגמה, נניח שאתם רוצים לבדוק אם המרואיין יודע כיצד להחליף מנוע ברכב. במקום לשאול אותו ישירות: "איך מחליפים מנוע ברכב?" תשאלו את השאלה בצורה קצת מבולבלת, כך שתהיה לה יותר מפרשנות אחת.

הרעיון הוא לראות איך המרואיין מגיב - האם הוא מנסה להבין את השאלה לפני שהוא עונה, או שהוא פשוט נותן תשובה אוטומטית בלי לנסות לוודא שהוא הבין את משמעות השאלה.

איך לזהות חשיבה ביקורתית?

אם המרואיין עונה תשובה בלי לבדוק שהוא הבין נכון, יש כאן בעיה. יכול להיות שהוא פשוט לא מקדיש מחשבה מספקת, לא בודק את הפרטים לעומק, ופועל בלי לוודא שהוא בדרך הנכונה. זה אומר שביום - יום בעבודה, כשיקבל משימות שאינן ברורות לחלוטין, הוא עלול לבצע אותן לא נכון מבלי לשאול שאלות.

לעומת זאת, אם הוא מנסה להבין את השאלה, מבקש הבהרה או בודק מהם הפירושים האפשריים לפני שהוא עונה - זה סימן טוב לכך שהוא אדם שקול וחושב לפני שהוא פועל.

איך לבדוק האם המרואיין באמת חכם?

אם המרואיין נתן תשובה נכונה לשאלה הלא - ברורה, יש לבדוק האם הוא באמת הבין את הכוונה או שהוא פשוט ניחש נכון. אפשר לשאול שוב את אותה השאלה בדרכים שונות ולראות אם הוא מבין את ההקשרים הנכונים.

מהות העניין כאן היא לבדוק כיצד עובד פוטנציאלי מגיב לסיטואציות לא חד - משמעיות. האם הוא מבין את רוח הדברים? האם הוא מבין את החזון של החברה והתפקיד? האם הוא יודע לזהות חוסר בהירות ולשאול שאלות מתאימות? או שמא הוא פועל בלי לבדוק ולחשוב?

מהצד של המרואיין

אם אתם בצד של המרואיין, חשוב להבין שכאשר שואלים אתכם שאלה לא ברורה, יש כמה אפשרויות:
  • ייתכן שלא הבנתם את השאלה, ואז חשוב לשאול הבהרה.
  • ייתכן שהמראיין עצמו לא יודע לשאול שאלה בצורה טובה, ואז גם כאן עדיף לברר במקום לנחש.
  • ייתכן שהמראיין בודק את יכולת החשיבה שלכם - ולכן לא כדאי למהר לענות מבלי לוודא שהבנתם.
אם אינכם בטוחים למה בדיוק התכוון המראיין, שאלו: "האם התכוונת ל - א', ב' או ג'?" כך תוכלו להראות שאתם חושבים לעומק ולא עונים אוטומטית.

למה זה חשוב?

כאשר אתם מתראיינים, המראיין שלכם הוא למעשה לקוח פוטנציאלי שלכם - אתם מנסים "למכור" לו את היכולות שלכם. בעולם העסקים, אחד הדברים החשובים הוא להבין מה הלקוח באמת צריך, ולא למהר להציע פתרונות לפני שהבנתם את הבעיה לעומקה.

לסיכום

אם אתם בצד של המראיין, נסו לשאול שאלות מעורפלות כדי לבדוק האם המרואיין יודע לברר ולחדד את הדברים לפני שהוא עונה. אם אתם בצד של המרואיין, אל תתנו תשובה מבלי לוודא שהבנתם את השאלה. אם המראיין לא יודע להסביר את עצמו היטב - זה בעצמו סימן לאדם שאולי לא כדאי לעבוד תחתיו.

חפשו מידע נוסף באתר האינטרנט EIP.co.il על איך לראיין עובדים, איך להצליח בריאיון עבודה, ואיך לשאול שאלות הבהרה בצורה חכמה. בהצלחה!
שאלות הבהרה בראיון עבודה, שאלת הבהרה בראיון עבודה, לראיין את המראיין, לעבור ראיון עבודה, הכנה לראיון עבודה, איך לשאול שאלות?
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן