מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=10761
הגיוני או לא הגיוני, חכם או טיפש, 2 סוגים של מידע, מידע הגיוני, מידע לא הגיוני, מידע שנראה הגיוני, מידע שנשמע הגיוני, חכם שנראה טיפש, טיפש שנראה חכם, האם המידע הגיוני? איך לדעת שמשהו נכון? למה לפתח את השכל? מה זה היגיון?
מהו ההבדל בין מידע שנשמע הגיוני לבין מידע שהוא באמת הגיוני?

אליעד מסביר את החשיבות של הבחנה בין מידע שנשמע הגיוני לבין מידע שהוא באמת נכון. לעיתים, המידע עשוי להיראות הגיוני כי המבנה הלוגי שבו ברור ונשמע מוסבר היטב, אך בפועל יתכן שהוא שגוי. דוגמה לכך היא מקרים שבהם אנשים מציגים רעיונות או טיעונים שמשתמשים בהוכחות, ראיות, ונימוקים שנראים משכנעים, אך בסופו של דבר התוצאה לא נכונה.

האם מבנה לוגי בהיגיון תמיד מצביע על נכונות?

לעיתים, מבנה של רעיון או טענה עשוי להיות מאוד הגיוני, אך הוא מבוסס על הנחות יסוד שגויות או מסקנות שגויות. לדוגמה, כאשר מדובר בפרשנויות משפטיות כמו פסקי דין, ייתכן שיש להם מבנה הגיוני עם הוכחות ונימוקים, אך המסקנה המתקבלת אינה נכונה. דוגמה נוספת היא טענות או חוקים כמו תורת הקורונה, שבהם אנשים מייצגים רעיונות שנראים הגיוניים ומבוססים, אך בפועל הם לא נכונים.

איך להבין אם המידע נכון?

אליעד מציין שעלינו להיזהר מלהניח שמידע שנשמע הגיוני בהכרח נכון. לדוגמה, אם מישהו מקריא מספר מתוך מסמך, הוא עשוי להקריא אותו בצורה הגיונית מאוד, אך טעות קטנה כמו פספוס סימן המינוס יכולה לשנות את המשמעות לחלוטין. כלומר, המידע עשוי להיראות נכון ומאוד הגיוני, אך בפועל יש טעויות שאותן לא תמיד ניתן לזהות על פני השטח.

האם כל דבר שנשמע לא הגיוני הוא אכן שגוי?

כחלק מהתשובה לשאלה הזו, אליעד מציין שאותו עיקרון עובד גם בכיוון ההפוך. לפעמים, יש רעיונות שנשמעים לא הגיוניים, אך הם עדיין יכולים להיות נכונים. זה קורה כאשר איננו מספיק חכמים להבין את ההיגיון שבבסיסם. לדוגמה, אדם שאומר משהו שנשמע משוגע או לא הגיוני, יכול להיות שמה שהוא אומר נכון, אך אנחנו פשוט לא מצליחים להבין את הלוגיקה או העומק שבדבריו.

מה זה היגיון ואיך לפתח את השכל?

ההמלצה העיקרית של אליעד היא לפתח את השכל ולהשקיע בהבנה מעמיקה של דברים. עלינו לפתח את היכולת להבדיל בין מה שנראה הגיוני לבין מה שנכון. המפתח כאן הוא לא להסתמך על מה ששומעים או על מה שנראה הגיוני על פני השטח, אלא ללמוד כיצד לפתח חשיבה לוגית ולשפוט את המידע בצורה חכמה ומעמיקה יותר. אליעד מסיים את ההרצאה בהמלצה לשאול שאלות כמו "איך לפתח את השכל?" או "מה זה היגיון?" כדי לעודד את הצופים להמשיך להעמיק בתהליך הלמידה.
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן