מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=10685
קריאת מחשבות של אנשים, למה מישהו מאשים אותך? איך המוח מפרש סיטואציות? איך להכיר בן אדם? איך לקרוא את תת המודע של מישהו? איך המוח מפרש פירושים? השתקפות עצמית, איך לדעת מי אשם? למה מישהו מפרש משהו בדרך מסוימת?
למה מישהו מאשים אותך במשהו שהוא עצמו?

לעיתים קורה מצב שבו מישהו מאשים אותך במשהו, ואתה מנסה להבין למה הוא חושב ככה או מה בדיוק עובר לו בראש. אליעד מסביר, שכאשר אדם מאשים אותך, הרבה פעמים ההאשמה שלו מורכבת מעובדות ומפירושים. העובדות הן הדברים שקרו בפועל, והפירושים הם ההסברים שהאדם נותן למעשים הללו.

לדוגמה, אם גנבת למישהו ארנק, העובדה היא שלקחת לו את הארנק, אבל כאשר הוא מאשים אותך בכך שעשית זאת מתוך רוע, חמדנות או רצון לפגוע בו, זה כבר הפירוש שלו לאירוע. הסיבה שהוא בוחר דווקא את הפירוש הזה נובעת מתהליכים שמתרחשים בתוך המוח שלו, וכאן נכנס המושג "השתקפות עצמית".

איך השתקפות עצמית משפיעה על פירושים?

ההשתקפות העצמית אומרת שהאדם מאשים אותך בפירוש שמתאים לאופי שלו עצמו. לדוגמה, אם מישהו מאשים אותך שאתה "קמצן" בגלל שלא רצית להוציא כסף, יכול להיות שהוא עצמו מתמודד עם קמצנות. הוא יכול היה לפרש אותך כ"חסכן" או "מחושב", אבל בחר את המילה "קמצן", כי זה מה שיש אצלו בתת - המודע, באישיות שלו.

דוגמה נוספת היא אדם שמרביץ לילד שלו, ומישהו מאשים אותו באכזריות. איך המאשימן יודע שזו אכזריות? אולי דווקא מדובר במעשה שנובע מרחמנות או רצון לחנך? ההסבר לכך הוא שהאדם שמאשים בפרשנות מסוימת בעצם משקף את מה שקורה אצלו בפנים. הוא חושב שאם הוא היה מרביץ לילד שלו, זה היה מתוך אכזריות. כך הוא משליך את התחושות והכוונות שלו על האחר.

מדוע כל אדם מפרש את אותה סיטואציה אחרת?

אליעד נותן דוגמה מוחשית: עשרה גברים מתחילים עם בחורה, וכולם נדחים באותה צורה, כשהיא אומרת "יש לי חבר". אם נשאל כל אחד מהם למה הוא חושב שהיא דחתה אותו, כל אחד ייתן סיבה שונה:
  • אחד יגיד: "היא לא רוצה אותי כי אני לא מצחיק."
  • השני יגיד: "היא לא רוצה אותי כי אני לא נראה טוב."
  • השלישי יגיד: "היא לא רוצה אותי כי אני לא מספיק עשיר."
למה כל אחד נותן הסבר שונה לאותה הסיטואציה בדיוק? כי כל אדם מפרש את האירוע בהתאם לדברים שהוא עצמו לא אוהב בעצמו. מי שלא אוהב את העובדה שהוא לא מצחיק, יסביר את הסירוב בכך שהוא לא הצחיק את הבחורה. מי שיש לו דימוי עצמי נמוך לגבי המראה שלו, יטען שהיא דחתה אותו בגלל מראהו. כך פועלת ההשתקפות העצמית: אנשים משליכים את הפחדים, החסרונות והתחושות שלהם על אחרים.

מה ההבדל בין עובדות לפירושים בהאשמה?

בהאשמות חשוב להפריד בין העובדות לבין הפירושים:
  • עובדה: "אתה אמרת לי כך וכך", "אתה עשית כך וכך".
  • פירוש: "עשית זאת כי אתה שונא אותי", "עשית זאת כי אתה מזלזל בי".
הפירושים הללו, לפי אליעד, הם כמעט תמיד השתקפות פנימית של האדם המפרש, ואינם בהכרח נכונים. המוח בוחר את הפירוש בהתאם למה שקיים בתוכו. אפילו כשמדובר בפירוש חיובי, למשל אם נתת צדקה ומישהו מיד חושב שאתה אדם טוב מאוד, הפירוש הזה מגיע מתוך תכונה חיובית שקיימת בתוכו, והוא מקרין אותה עליך.

איך להשתמש בהאשמות כדי להכיר טוב יותר אנשים?

כאשר מישהו מאשים אותך בפירושים מסוימים, אתה יכול להשתמש בהאשמות שלו כדי להבין מה מתרחש בתוך הראש שלו, או להכיר את תת - המודע שלו בצורה עמוקה יותר. הפירושים שבהם הוא משתמש מלמדים הרבה על אופיו, על דעותיו ועל האמונות העמוקות שלו. כך ניתן "לקרוא מחשבות" של אנשים ולגלות כיצד הם מפרשים מצבים שונים בחייהם.

לסיכום, איך מוח האדם מפרש סיטואציות?

המוח מפרש סיטואציות בהתאם לאופי, לחוויות ולמחשבות הפנימיות של האדם. כאשר מישהו מאשים אותך, שים לב היטב מהו הפירוש שבו הוא משתמש. הפירוש הזה יגלה לך הרבה על מה שקורה אצלו בראש. כל אחד יכול לבחור פירוש שונה לאותה עובדה, והפירוש הנבחר מלמד על המפרש יותר מאשר על המציאות עצמה.
איך לזהות אופי של בן אדם? למה מישהו מפרש לטובה? למה מישהו מפרש לרעה? למה מישהו דן לכף זכות? למה מישהו מפרש לכף חובה? כל הפוסל במומו פוסל, למה היא לא רוצה אותי? למה אני שלילי? למה אני חיובי? השתקפות בזוגיות, עובדות ופירושים, איך לפרש סיטואציה? למה מישהו מפרש פירוש מסוים?
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן