מתוך האתר: www.EIP.co.il/?key=10401
הדחקה ועומס רגשי, טיפול עקיף בהדחקה, הדחקה ועומס נפשי, איך לטפל בהדחקה באופן עקיף? איך לדעת מה אני מדחיק? איך נוצרת הדחקה? טיפול בהדחקה בלי הצפה רגשית, שיטות לטיפול בהדחקה, למה אני מדחיק? טיפול בהצפה בהדחקה, איך לא להדחיק?
מהי הדחקה ואיך היא נוצרת?

הדחקה היא מצב שבו אדם נתקל במשהו שמציק לו, מטריד אותו, או מעורר בו אי - נעימות משמעותית, כמו טראומה או רגשות שליליים אחרים. במצב כזה, האדם נמנע מלטפל בבעיה ישירות על ידי הדחקת הרגש או המחשבה השלילית. ההדחקה נוצרת כאשר יש לאדם עומס רגשי או נפשי גבוה, שגורם למוח להסתיר באופן אוטומטי את הבעיות הגדולות יותר, כי המוח אינו מסוגל להכיל אותן. לדוגמה, אם אדם מסוגל להתמודד עם עומס של עד 100 קילו של בעיות רגשיות, ויש לו בעיות מצטברות של 50 קילו ועוד בעיה אחת של 60 קילו, המוח ידחיק אוטומטית את הבעיה הכבדה של 60 קילו, מאחר והאדם לא יוכל להתמודד איתה.

מהן ההשלכות של הדחקה?

כאשר אדם מדחיק בעיה מסוימת, הוא לא מטפל בה. הדבר מוביל לכך שהבעיה ממשיכה להתקיים מתחת לפני השטח, ועלולה לייצר סימפטומים שונים ומגוונים המשפיעים על חייו של האדם. סימפטומים אלה יכולים להיות מצוקה נפשית, בעיות ביחסים בין - אישיים, קושי בתפקוד יומיומי וכדומה.

האם אפשר לטפל בהדחקה בלי הצפה רגשית?

אליעד כהן מסביר שאמנם הגישה המקובלת לטיפול בהדחקה היא להציף את הבעיה המודחקת ולטפל בה ישירות, אך במקרים מסוימים האדם אינו יודע מה בדיוק הוא מדחיק או שהוא מפחד להציף את הנושא. לכן, הוא מציג דרכים אלטרנטיביות לטיפול בהדחקה באופן עקיף, ללא הצפה ישירה.

איך לטפל בהדחקה באופן עקיף?

אליעד כהן מסביר שקיימות כמה שיטות טיפול עקיפות לטיפול בהדחקה:
  • דרך ראשונה היא להפחית את העומס הרגשי הכללי שיש לאדם. כלומר, האדם צריך לרשום על דף את כל הבעיות שמפריעות לו כרגע, בעיות שהוא מודע אליהן, ולהתחיל לטפל בהן. ברגע שהאדם יטפל בבעיות המודעות שלו, העומס הרגשי ירד, וכתוצאה מכך, המוח יהיה פחות עמוס. במצב הזה, הבעיות המודחקות יעלו אוטומטית למודעות, משום שהמוח כבר יהיה מסוגל להתמודד איתן. לדוגמה, אם לאדם יש בעיות קטנות כמו טרדות יומיומיות, הוא צריך לטפל בהן אחת אחרי השנייה כדי להוריד את העומס הכללי, ואז הבעיה הגדולה שהוא הדחיק עשויה להיחשף באופן טבעי ולעלות למודעותו.
  • דרך שנייה שאליעד מציע היא לפתח את היכולות השכליות והרגשיות של האדם. ככל שהשכל של האדם יתפתח, כך הוא יוכל להתמודד עם בעיות גדולות יותר. התפתחות שכלית ורגשית גורמת לכך שהאדם כבר לא יצטרך להדחיק, כיוון שיהיו לו כלים טובים יותר להתמודד עם רגשות שליליים ובעיות מורכבות. לדוגמה, אדם שמבין טוב יותר את המנגנונים הרגשיים של עצמו, יידע להתמודד עם רגשות שליליים ולא יזדקק להדחקה כמנגנון הגנה.
  • דרך שלישית המשלבת בין השתיים הראשונות היא לטפל בבעיות קטנות במקביל לפיתוח שכלי כללי. שילוב כזה יוצר מצב שבו גם העומס הרגשי מופחת, וגם היכולת השכלית להתמודד עם בעיות גדלה, וכך נחשפות הבעיות המודחקות בדרך טבעית וללא הצפה ישירה של הרגש.
איך לדעת מה אני מדחיק אם אני לא מודע לכך?

אליעד כהן מציין שייתכן מאוד שהאדם לא יידע מה הוא מדחיק. הדרך לדעת זאת היא לא לנסות בכוח להציף את הבעיה, אלא כאמור להתחיל לטפל בכל הבעיות האחרות שהוא כן מודע להן. הטיפול בבעיות המודעות מוביל להורדת העומס הרגשי, ואז הבעיות המודחקות צצות מאליהן באופן טבעי.

למה בכלל אנחנו מדחיקים?

אחת הסיבות להדחקה היא עומס רגשי גבוה. כאשר לאדם יש בעיות רבות שאינן מטופלות, המוח בוחר להדחיק חלק מהבעיות כדי להקל על עצמו. סיבה נוספת להדחקה היא חוסר בכלים שכליים ורגשיים להתמודד עם בעיות מסוימות. כלומר, אדם שמרגיש שהוא לא יכול להתמודד עם בעיה מסוימת, יבחר להדחיק אותה כי זו הדרך של המוח להגן על עצמו מפני סבל בלתי נסבל.

סיכום של דרכי הטיפול בהדחקה באופן עקיף

אליעד כהן מציג שלוש דרכים מרכזיות לטיפול עקיף בהדחקה:
  • הפחתת עומס רגשי באמצעות טיפול בבעיות קיימות.
  • פיתוח שכלי ורגשי כללי להגדלת יכולת ההתמודדות.
  • שילוב בין הורדת עומס רגשי לבין פיתוח שכלי במקביל.
באופן זה, האדם יכול לטפל בהדחקות שלו בצורה עקיפה, בלי להציף באופן מיידי את הבעיה המודחקת. הדרכים הללו מאפשרות לאדם לגשת בהדרגה למודעות ולפתור את הבעיה מן השורש, בצורה שלא מאיימת עליו או יוצרת הצפה רגשית מיותרת.
© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן