הודפס מהאתר www.EIP.co.il/?key=7178
איך לכתוב מאמר? איך להכין נאום? איך להכין סדנא? איך להכין מצגת? איך בונים מצגת? איך כותבים מאמר? שלבים בתהליך של כתיבת מאמר, מודל להכנת נאום, מודל להכנת מצגת, איך להתכונן לנאום - פיתוח מיומנויות אישיות, פיתוח מיומנויות תקשורת, פיתוח מיומנויות למידה, פיתוח מיומנויות חשיבה, פיתוח מיומנויות ניהול, שיפור מיומנויות אישיות, שיפור מיומנויות תקשורת, שיפור מיומנויות למידה, שיפור מיומנויות ניהול

וכאן אבאר, איך כותבים מאמר? איך מכינים נאום? איך מכינים הרצאה? איך להכין מצגת? וכיו"ב, שלב אחרי שלב. וזה, באמצעות גישה של מהות וצורה. דהיינו, שמתחילים בלכתוב את המהות של מה שרוצים לכתוב / לומר. ולאחר מכן מלבישים על המהות הזאת, כל מיני צורות שונות, כמו שתכף אסביר.

אז שב מול המחשב, פתח את הוורד וצא לדרך. אציין שניתן לעשות זאת גם עם נייר ועט, אבל רצוי יותר לעשות זאת מול מחשב, כדלקמן. ואסביר כאן את כל התהליך בדימוי של כתיבת מאמר. אבל זה תהליך זהה לחלוטין, גם במקרה שרוצים להכין הרצאה / לכתוב נאום וכיו"ב.

שלב 1 - נסה להגדיר בכמה שפחות מילים, על מה אתה הולך לכתוב את המאמר שלך. וכמה שפחות מילים, יותר טוב. לדוגמא, אתה הולך לכתוב מאמר על "עגבניה". ובכוונה בחרתי כאן בדוגמא של כתיבת מאמר על עגבניה, כדי להראות שהתהליך הזה מתאים לכל נושא שתבחר לכתוב עליו מאמר כלשהו. אז שלב ראשון, הגדר בכמה שפחות מילים, את הנושא שאתה הולך לכתוב עליו את המאמר, כמו במקרה שלנו, שזו "עגבניה". אז פתח את קובץ הוורד, ותכתוב בו את המילה עגבניה.

שלב 2 - מתחת למילה עגבניה, צור רשימה שבה תכתוב בראשי פרקים, מה אתה רוצה לכתוב על העגבניה. כאשר כל ראש פרק, יהיה בשורה חדשה של הרשימה. ואני מדגיש, אל תכתוב את כל מה שאתה רוצה לומר, אלא תכתוב רק ראשי פרקים של מה שאתה רוצה לומר. לדוגמא: 1 - על חשיבות אכילת עגבניה. 2 - תהליך גידול העגבנייה. 3 - מחירי העגבניות. 4 - איזה מאכלים ניתן להכין מעגבניה.

ואני חוזר ומדגיש, אל תכתוב כאן את כל מה שאתה רוצה לכתוב ולומר, אלא רק ואך ורק כותרות ראשיות של הנושאים שאתה רוצה לכתוב על העגבנייה. אז בעצם כרגע יש לנו כותרת ראשית של נושא המאמר, שהיא המילה עגבניה. ומתחת למילה עגבניה, יש לנו רשימה עם 4 שורות. שבכל שורה יש לנו תת נושא לגבי עגבניה.

וזה השלב שבו אתה יכול לעשות סדר ברשימה של תתי הנושאים של המאמר. דהיינו, באפשרותך להחליט לדוגמא, שהשורה השלישית, תהיה במאמר לפני השורה הראשונה. דהיינו, שקודם לדוגמא תדבר על מחירי העגבניות ורק אחר כך תדבר על חשיבות אכילת העגבנייה וכיו"ב. כאשר בפועל, ניתן לעשות זאת גם לאחר מכן. אבל אפשרי לעשות זאת, כבר בשלב הזה.

שלב 3 - עכשיו גש לשורה הראשונה שברשימה שכתבת, כגון במקרה הנ"ל, לשורה שמופיע בה "על חשיבות אכילת עגבניה", ומתחתיה תתחיל לפרט את מה שאתה רוצה לכתוב ולומר על חשיבות אכילת העגבניה. וכאן יש שתי אפשרויות. אפשרות אחת היא, שישר תתחיל לכתוב את מה שאתה רוצה לכתוב על הנושא הזה. והאפשרות השנייה היא, ששוב תכין לך תת רשימה נוספת, עם כותרות של דברים שאתה רוצה לומר, על חשיבות אכילת עגבניה. כגון 1 - ערכים תזונתיים. 2 - מחלות שאכילת עגבניה מונעת. 3 - נזקים שנגרמים מאי אכילת עגבניה. 4 - תרופות שניתן לייצר מעגבניה. וכאן שוב, אתה יכול להחליט לעשות סדר ברשימה של הדברים שאתה רוצה לומר, להחליט מה לומר לפני מה.

ואיך לדעת מה לומר לפני מה? אז לפעמים זה לא משנה מה תאמר לפני מה. אבל לפעמים זה כן משנה. לדוגמא, כאשר כדי להבין דבר אחד, לשם כך צריך קודם להבין דברים אחרים. במקרה שכזה, בהנחה שאתה רוצה שיבינו אותך, אז מקובל שקודם תציג את הדברים הבסיסיים ורק לאחר מכן, את הדברים שמבוססים על הדברים שכבר אמרת קודם לכן.

שלב 4 - עכשיו יש לך שתי אפשרויות. אפשרות 1 היא, שאת מה שעשית בשלב 3, באפשרותך עכשיו לעשות זאת גם לגבי כל שאר תתי הכותרות שיש ברשימה שהכנת קודם לכן. אפשרות 2 היא, שבאפשרותך עכשיו לחזור שוב לרשימה הקודמת, ולהתחיל לכתוב את מה שאתה רוצה לכתוב, על כל אחת מתתי הכותרות שציינת. דהיינו, להפוך את הכותרת, למשפט, שמסביר את מה שאתה רוצה לומר בנושא.

ואם אתה רוצה שיהיה לך קל לדעת מה לכתוב על כל כותרת, באפשרותך לעשות זאת, על ידי זה שתשאל את עצמך, על איזה שאלות אתה רוצה לענות במה שאתה רוצה לכתוב. לדוגמא, קח את הכותרת "חשיבות אכילת עגבניה >> ערכים תזונתיים", ושאל את עצמך, על איזה שאלה אני רוצה לענות כאן במשפטים הבאים. והשאלה כנראה תהיה, שאתה רוצה לענות על שאלות כגון: 1 - מהם ערכים תזונתיים? 2 - איזה ערכים תזונתיים חשוב לבן אדם לצרוך באופן כללי? 3 - מה הם הערכים התזונתיים של העגבניה?

ועכשיו אחרי שיש לך את השאלות שעליהן אתה רוצה לענות, עכשיו תדמיין מישהו ששואל אותך את השאלות האלו. דמיין שאתה נותן לו תשובה. ועכשיו פשוט תכתוב את התשובה שאתה נותן לו.

ואיך תכתוב? באיזה סגנון כתיבה? תשובה: הכי פשוט, שתכתוב את זה בצורה שבה היית אומר את זה בעל פה. דהיינו, פשוט תדמיין מישהו ששואל אותך את השאלות הנ"ל, ותדמיין שאתה עונה לו בעל פה תשובה. באפשרותך כמובן להקליט את עצמך נותן את התשובה לשאלה הזאת. ועכשיו פשוט תכתוב את מה שאמרת לו, בשפה חופשית.

כמובן שיתכן שתרצה להשתמש בסגנון כתיבה כלשהו שמותאם לצרכים כלשהם, אבל סגנון הכתיבה הפשוט ביותר, הוא סגנון הכתיבה בצורה של דיבור חופשי. אתה כותב, בדיוק איך שהיית מדבר. זה חוסך את הצורך להמיר את הדיבור, לסגנון כתיבה חדש.

שלב 5 - עכשיו עליך בעצם לוודא, שאתה הופך את כל הכותרות ואת כל תתי הכותרות, למשפטים מלאים, עם כל מה שאתה רוצה לכתוב. ושים לב, תכתוב בצורה חופשית את מה שאתה רוצה לכתוב. רק שיהיה בצורה מסודרת ומובנית, דהיינו, בצורה שרעיונית תובן לקורא. כמו שהוסבר לעיל.

שלב 6 - עכשיו מומלץ שתקרא את מה שכתבת, מההתחלה ועד הסוף, ושתעבור משפט משפט, ושתראה אם אתה מרוצה ממה שכתבת. אולי ברצונך להוסיף משהו / לתקן משהו / להסביר משהו וכולי.

הארות כלליות - הכנת תוכן המאמר - כמובן שלפני שאתה מתחיל לכתוב מאמר כלשהו / מתחיל להכין נאום כלשהו וכיו"ב, עליך לדעת באופן כללי מה בכלל אתה רוצה לומר ולכתוב. וכאן הוסבר, איך לארגן את מה שאתה רוצה לומר, לצורה של מאמר. אבל כמובן שעליך לדעת מראש מה אתה רוצה לומר. ובנוסף, באפשרותך גם תוך כדי כתיבה, להכין תתי כותרות של מה שאתה רוצה לומר. ורק תוך כדי כתיבה, לאסוף את המידע שאתה רוצה להעביר.

הארות כלליות - שימוש בפסקאות - כשאתה כותב מאמר וכיו"ב, חשוב שתדע לכתוב פסקאות שלא יהיו ארוכות מידי. ז"א אם אתה כותב איזה משהו ואתה קולט שההסבר שלך יוצא ארוך יותר מכמה שורות. אז קח את מה שכתבת, ונסה לחלק את הפסקה שלך, למספר רעיונות שונים. וכל אחד מהם, הפוך אותו לפסקה נפרדת.

הארות כלליות - כותרת המאמר - לפעמים אתה יודע מראש מהי הכותרת המלאה של המאמר שלך. ולפעמים אתה תרצה לכתוב את כותרת המאמר, רק אחרי כתיבת המאמר עצמו. בהתאם למה שתכתוב במאמר עצמו. כאשר באופן כללי תשאף, שכותרת...

© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן