הודפס מהאתר www.EIP.co.il/?key=618
ריכוז / הפרעת קשב וריכוז - מהו ריכוז? וכיצד להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז?

ובו יתבאר, מהו ריכוז? ואיך להתמודד עם חוסר ריכוז / הפרעת קשב וריכוז? ועוד. וריכוז, הוא כאשר המחשבה של האדם חושבת רק על נושא אחד מוגדר, שאז אפשר לומר שהאדם מתרכז באותו הנושא. ולפעמים נתקל האדם במצבים של קושי להתרכז באיזה דבר. והשאלה היא מה עושים עם חוסר הריכוז, ואיך מצליחים להתרכז ולחשוב על מה שרוצים?

ומי שיתבונן בעניין הזה יראה, כי באמת, גם כאשר נדמה לאדם שהוא סובל מקשיי ריכוז, הרי שבאמת המצב הוא, שהוא כן מרוכז, אבל לא במה שהוא רוצה להיות מרוכז. כאשר האדם רוצה לחשוב על דבר אחד, אך חושב על דבר אחר, מה שבעצם קורה זה, שהאדם מרוכז בדבר כלשהו, במקום לחשוב על מה שהוא רוצה לחשוב. דהיינו, האדם כן מרוכז וכן מצליח להתרכז, אבל לא במה שהוא רוצה.

וכאשר האדם מנסה לחשוב על משהו אחד, והמחשבה שלו כל הזמן חושבת על משהו אחר, כגון לדוגמא כאשר האדם מנסה לקרוא ספר, אך הוא חושב על הזבוב שמציק לו, הרי שהוא בעצם כן מרוכז במה שמפריע לו, אך לא מצליח להתרכז במה שהוא כן רוצה להתרכז.

וגם אם המחשבה של האדם מתפזרת לכל מיני נושאים שונים, במקום להתרכז בדבר אחד, הרי שבעצם האדם כן מרוכז, בכך שהוא לא רוצה לחשוב על הנושא המסוים. ולא משנה מה האדם יעשה, תת המודע של האדם תמיד מרוכז בכך, שהוא לא רוצה לחשוב על הנושא המסוים, אלא על כל דבר אחר. כך שבכל מקרה, האדם תמיד מרוכז במשהו, אלא, שלא תמיד זה בדבר הרצוי.

והמצב הזה קורה, כאשר יש לאדם סוג של התנגשות בין הרצונות השונים שלו. כאשר האדם מצד אחד רוצה לחשוב על איזה דבר, אך מצד שני רוצה יותר לחשוב על דבר אחר, הדבר הזה יוצר אצל האדם בעיות ריכוז. או לדוגמא, כאשר האדם רוצה לחשוב על איזה עניין, אך מצד שני לא ממש בא לו לחשוב על העניין הזה, גם זה יוצר אצל האדם בעיות ריכוז.

וגם אם האדם לא ממש מבין מדוע קשה לו להתרכז, וגם אם נדמה לאדם שאין לו יכולת ריכוז, הרי שבוודאי שהמחשבה של האדם תמיד חושבת על איזה משהו. וכאשר האדם לא מסוגל להתרכז באיזה עניין, הרי שבוודאי שבאותו הזמן הוא כן חושב על איזה דבר אחר. וגם אם האדם לא יודע, מהו בדיוק הדבר האחר שעליו הוא חושב, הרי שתמיד המחשבה של האדם חושבת על משהו ומרוכזת במשהו.

ונמצא אם כן, כי חוסר ריכוז / הפרעות קשב וריכוז / קשיי ריכוז וכיו"ב, משמעותם היא, שקשה לאדם לחשוב על נושא ספציפי. אך לכל אדם יש את היכולת להתרכז. ועובדה היא, שכאשר האדם אוהב משהו, הרי שקל לו להתרכז בו. וגם אם האדם לא מוצא את עצמו ולא מצליח להתחבר לשום דבר ולהתרכז בשום דבר, הרי שבעצם הוא כן מתרכז בלנסות למצוא משהו שאותו הוא יאהב. כך שתמיד האדם כן מרוכז במשהו.

אז איך מתמודדים עם קשיי ריכוז? תשובה: כאשר האדם רוצה להתרכז במשהו ולא מצליח, עליו להבין שיש איזו מחשבה אחרת שמציקה לו ושמסיחה את דעתו. וכדי להתמודד עם בעיית ריכוז, על האדם לנסות בשלב הראשון להבין, על מה הוא כן חושב, כאשר הוא לא מצליח להתרכז. ונחדד, במקום לחשוב על איך אתה מצליח להתרכז במה שאתה רוצה להתרכז, במקום זה תנסה להבין טוב יותר, מה מסיח את דעתך, ועל מה אתה כן חושב, שמונע ממך להתרכז.

וכאשר האדם מבין מה בעצם מקשה עליו להתרכז, עכשיו על האדם לנסות לתת מענה כלשהו, לדבר שמקשה עליו להתרכז. בין אם זה מענה זמני ובין אם זה מענה יסודי. ולפעמים, המענה שאותו יכול האדם לתת לדבר שמסיח את דעתו, הוא להבין, שכרגע אין לו פתרון. ולהבין, שכרגע למרות הכל, הוא מעוניין להתרכז בדבר אחר.

ז"א, האדם לא חייב למצוא באופן מיידי פתרון למחשבה האחרת שמטרידה אותו. אבל הוא כן צריך להתייחס אליה בצורה כלשהי. ויותר טוב שהאדם יבין מה מסיח את דעתו, ושיחליט שבכל זאת הוא רוצה לחשוב על דבר אחר, מאשר שיתעלם לגמרי ממה שמסיח את דעתו.

כי כאשר האדם מתעלם ממה שמסיח את דעתו, הדבר הזה כל הזמן חוזר ומסיח את דעתו. אך כאשר האדם מבין מה מסיח את דעתו, אז, גם אם הוא לא יודע איך לפתור כרגע את הבעיה, הרי שהוא יכול לבחור לחשוב על דבר אחר, ולהתרכז בדבר אחר בצורה מודעת.

וניתן דוגמא: אדם שיש לו חרדת בחינות, ושקשה לו להתרכז וללמוד למבחן, בגלל החששות שלו מהבחינה. במקרה כזה על האדם לא להדחיק את החשש שלו מהבחינה, אלא פשוט להבין אותו, ולהתמודד איתו בצורה ראויה. על ידי זה שהוא יזכור שצריך לקחת את הכל בפרופורציה הנכונה. ועל ידי זה שהאדם נותן מענה ללחץ מהבחינה, על ידי זה הוא מסוגל להתרכז בלימוד לבחינה.

דוגמא נוספת: ילד שקשה לו להתרכז בשיעור, בגלל שהדבר היחיד שהוא מרוכז בו, זה מה הוא יעשה בהפסקה. במקרה כזה, צריך לנסות לתת מענה לצורך של הילד. והפתרון יכול להיות בכמה צורות. אפשרות אחת היא, לנסות בצורה כלשהי להפוך את השיעור ליותר מעניין...

© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן