הודפס מהאתר www.EIP.co.il/?key=2631
פחד קהל, פחד במה, חרדת קהל, חרדה חברתית, דיבור מול קהל, חרדת במה, התמודדות עם חרדה חברתית

ובו יתבאר, מהו פחד קהל / פחד במה? כיצד הוא קשור לחרדה חברתית כללית? וכיצד להתמודד בהצלחה עם פחד של דיבור מול קהל וכיו"ב? ועוד.

ופחד קהל, הוא הפחד שיש לאדם להופיע לפני קהל. כגון לדוגמא אדם שצריך לתת איזה נאום, או אדם שצריך לעשות איזו מצגת בעבודה מול שאר חבריו לעבודה וכיו"ב. שלפעמים יש לאדם חרדת קהל כל כך גדולה, עד כדי כך, שרק ברגע שהוא חושב על האפשרות שהוא ידבר לפני קהל וכיו"ב, מיד הוא חווה חרדה כללית והתקפי חרדה. עד כדי כך, שיש כאלו שמופיעים אצלם תסמינים של חרדה, רק מהמחשבה שהם צריכים לדבר מול קהל וכיו"ב. וזה נקרא פחד קהל.

וחרדת קהל, היא תת חרדה של חרדה חברתית. כי יש דבר שנקרא חרדה חברתית כללית. וחרדה חברתית פירושה, שהאדם מפחד ונמצא בחרדה כללית, מהתגובה האפשרית של החברה, כלפיו וכלפי ההתנהגות שלו. שהאדם מפחד מהתגובה האפשרית של האנשים, כלפיו וכלפי ההתנהגות שלו. וזאת נקראת חרדה חברתית כללית. ואחד מהביטויים שלה, הוא פחד מפני קהל שיש לאדם.

וכפי שכבר ביארתי, חרדת קהל, היא דבר מחוייב. ז"א מחוייב שיהיה לאדם פחד קהל, כאשר הוא מופיע לפני קהל וכיו"ב. ולמה? כי כל חרדה נובעת מרצון כלשהו. והחרדה של האדם מהקהל, נובעת מכך שיש לאדם רצון שהקהל יסכים איתו ויאהב אותו. כי האדם הולך לדבר בפני קהל, כדי לשכנע אותם באיזה מסר כלשהו. והאדם לא מדבר עם קירות דוממים, אלא עם בני אדם. והאדם לא סובל מחרדת קהל, כאשר הוא מדבר עם הקירות, אלא רק כאשר הוא מדבר עם בני אדם. וזה משום המשמעות שהאדם מייחס לבני האדם שאליהם הוא מדבר.

ובפשיטות, האדם מופיע בפני קהל, משום שיש לו רצון להשיג דבר כלשהו מהדיבור שלו בפני אותו קהל. כי אם לא היה לאדם שום רצון להשיג, הרי שהוא לא היה מדבר עם אותו קהל. ובפרט כאשר האדם עובד קשה כדי להכין איזו מצגת, או מתאמץ להכין הרצאה טובה, או מתאמץ באופן כללי, שההופעה שלו לפני הקהל תהיה הופעה טובה, הרי שהדבר הזה רק מחזק אצל האדם את הרצון שלו, להצליח לעמוד לפני הקהל, ולהשיג את המטרות שלו מהדיבור איתם.

וככל שיש לאדם רצון יותר חזק להשיג איזה דבר, כך יש לו חרדה יותר גדולה מכך שהוא אולי לא ישיג את אותו הדבר. ומי שממש חשוב לו שחבריו בעבודה יאהבו אותו ויחשבו עליו דברים טובים, הוא נכנס להתקף חרדה, מכך שהוא צריך להופיע בפני חבריו לעבודה וכיו"ב. כי הוא מפחד מכך שאולי הוא לא יצליח להרשים אותם, ואולי הם לא יאהבו אותו, כפי מה שהוא רוצה.

ולכן, שום טיפים להופעה מול קהל, לא באמת יכולים לעזור לאדם בשלמות. כי הרצון של האדם להצליח לעמוד מול הקהל, הוא זה שאחראי לעוצמת חרדת הקהל שיש לאדם. ופחד הבמה שיש לאדם, נובע רק מכך שיש לאדם רצון להופיע על הבמה ולהצליח להשיג שם איזו מטרה כלשהי. והרצון, הוא האחראי הבלעדי לחרדה של האדם.

ומי שמחפש טיפים להופעה מול קהל, עליו להבין, שהטיפ הטוב ביותר שהוא יכול לקבל, זה לשחרר לחץ, מהרצון שלו להצליח בהופעה שלו מול קהל. כי ככל שהאדם רוצה יותר להצליח, כך הוא רק מעצים את חרדת הקהל שיש לו.

וכפי שכבר ביארתי כבר באופן כללי יותר, הדרך להתמודד עם חרדה חברתית כללית, היא רק על ידי התבוננות פנימית. שהאדם מוצא בתוכו את נקודת המבט, שממנה בכלל לא אכפת לו מה יקרה ומה יחשבו עליו. ובלי נקודת המבט הזאת, מחוייב שתהיה חרדה חברתית בעוצמה כזו או אחרת.

והדרך של האדם להשתחרר מהחרדה החברתית שלו ומהפחד קהל שלו, היא על ידי התבוננות פנימית של האדם אל תוכו. ועל האדם לשאול את עצמו: למה בכלל אני רוצה להופיע לפני הקהל? והאם זה באמת חשוב? ומה באמת אני רוצה? ולמה בכלל אני רוצה את זה? והאם מה שאני רוצה, האם זה באמת חשוב? ונניח שאני לא אצליח, אז מה יקרה במקרה הגרוע ביותר? והאם המקרה הגרוע ביותר, הוא באמת כ"כ גרוע? ומי החליט שהוא כ"כ גרוע? ואולי הוא בכלל טוב? ומי מחליט מהו טוב ומהו רע? וכולי.

והשאלות האלו שהאדם שואל את עצמו, הן מורידות לאדם...

© כל הזכויות שמורות לאתר www.EIP.co.il בלבד!
מומלץ ביותר, לצטט תוכן מהאתר במקומות שונים,
ובתנאי שתמיד יצורף קישור לכתובת שבה מופיע התוכן המקורי ולאתר.
האתר פותח על ידי אליעד כהן